Tredje advent var det igår, och i morgon är det bara en vecka kvar till julafton! Min son, 6 år, börjar bli otålig minsann. Eftersom jag och min mamma samt syskon kommer vara splittrade på julafton :( så passade jag på att bjuda hem dom på adventsfika i stället, så vi hinner umgås lite i julstressen <3
Jag gjorde en liten adventstårta med pepparkaksbotten, fylld med glöggmousse och riven mandelmassa samt vit chokladmousse. Täckt med fluffy frosting för att få en mjuk och härlig snö-känsla. Dekorationerna hade jag förberett dagarna innan, och de är gjorda i sockerpasta.
Jag bestämde mig först för att göra ett hus i sockerpasta, men tyckte sen att nej! Ett mini-pepparkakshus skulle vara mycket sötare, så jag ställde mig och bakade ut delar till mitt allra första pepparkakshus :)
Sen fick jag idén att karva ur lite i tårtan, plasta in ett värmeljus som går på batteri och trycka ner det i hålet. Sen ställde jag pepparkakshuset över, och gud så mysigt och juligt det blev :D Pricken över i!
Pepparkaksbotten:
smör och ströbröd till formen
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
100 g smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl sirap
2 msk lingonsylt
GÖR SÅ HÄR:
Detta recept är gjord för 1 botten! Jag gjorde alltså tre delar och bakade i separata formar. Formarna jag använde var 24 cm i diameter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund eller avlång form, ca 1,5 liter (för 1 kaka).
Smörj och bröa en rund eller avlång form, ca 1,5 liter (för 1 kaka).
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret, rör ner det i resten av ingredienserna. Ska inte vispas utan endast röras om så att allt blandas väl. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Jag använde mig av varmluftsugn, så jag sänkte temperaturen till 150 grader och så ställde jag in 2 stycken på en gång.
Glöggmousse:
4 dl vispgrädde
1 dl glögg (rekommenderar Gp´s dunderglögg)
125 g mjölkchoklad
1 gelatinblad vid behov
GÖR SÅ HÄR:
Koka upp 1 dl av grädden och all glögg. Ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i blandningen. Låt kallna i kyl. Vispa resten av grädden till ett löst skum. Blanda med glögg-och chokladgrädden, fortsätt vispa till ett fast skum.
Vit Chokladmousse:
2 1/2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1/2 gelatinblad
GÖR SÅ HÄR:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa 2 dl av grädden, dock inte alltför hårt, och koka upp resterande av grädden. Hacka den vita chokladen fint och häll sedan den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet och rör tills det smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller tårtan.
Fluffy Frosting:
2,3 dl strösocker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR:
Rör ihop vatten, socker och citron i en kastrull och värm på spisen så att det börjar sjuda. Ta kastrullen från plattan. Vispa äggvitorna och vaniljsockret tills det blir mjuka toppar i smeten. Det ska bli som en marängsmet som man kan vända upp och ner utan att det rinner ur någonting.
Häll i sockerlagen i marängsmeten och vispa hela tiden. Häll bara lite i taget och vispa någon minut efter varje gång. Total visptid ska bli ungefär 10 minuter.
Vispa tills marängen är kall och har bildat hårda toppar.
Vispa tills marängen är kall och har bildat hårda toppar.




0 kommentarer:
Skicka en kommentar