Adventstårta

Nu är det jul, här i vårt hus.... ja, snart i alla fall :D

Tredje advent var det igår, och i morgon är det bara en vecka kvar till julafton! Min son, 6 år, börjar bli otålig minsann. Eftersom jag och min mamma samt syskon kommer vara splittrade på julafton :( så passade jag på att bjuda hem dom på adventsfika i stället, så vi hinner umgås lite i julstressen <3

Jag gjorde en liten adventstårta med pepparkaksbotten, fylld med glöggmousse och riven mandelmassa samt vit chokladmousse. Täckt med fluffy frosting för att få en mjuk och härlig snö-känsla. Dekorationerna hade jag förberett dagarna innan, och de är gjorda i sockerpasta.

Jag bestämde mig först för att göra ett hus i sockerpasta, men tyckte sen att nej! Ett mini-pepparkakshus skulle vara mycket sötare, så jag ställde mig och bakade ut delar till mitt allra första pepparkakshus :)
Sen fick jag idén att karva ur lite i tårtan, plasta in ett värmeljus som går på batteri och trycka ner det i hålet. Sen ställde jag pepparkakshuset över, och gud så mysigt och juligt det blev :D Pricken över i!

Pepparkaksbotten:

                                                        smör och ströbröd till formen
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
100 g smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl sirap
2 msk lingonsylt

GÖR SÅ HÄR:
Detta recept är gjord för 1 botten! Jag gjorde alltså tre delar och bakade i separata formar. Formarna jag använde var 24 cm i diameter. 

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund eller avlång form, ca 1,5 liter (för 1 kaka).
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret, rör ner det i resten av ingredienserna. Ska inte vispas utan endast röras om så att allt blandas väl. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Jag använde mig av varmluftsugn, så jag sänkte temperaturen till 150 grader och så ställde jag in 2 stycken på en gång.



Glöggmousse:
4 dl vispgrädde
1 dl glögg (rekommenderar Gp´s dunderglögg)
125 g mjölkchoklad
1 gelatinblad vid behov

GÖR SÅ HÄR:
Koka upp 1 dl av grädden och all glögg. Ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i blandningen. Låt kallna i kyl. Vispa resten av grädden till ett löst skum. Blanda med glögg-och chokladgrädden, fortsätt vispa till ett fast skum. 



Vit Chokladmousse:
2 1/2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1/2 gelatinblad

GÖR SÅ HÄR:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa 2 dl av grädden, dock inte alltför hårt, och koka upp resterande av grädden. Hacka den vita chokladen fint och häll sedan den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet och rör tills det smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller tårtan.



Fluffy Frosting:
2,3 dl strösocker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:
Rör ihop vatten, socker och citron i en kastrull och värm på spisen så att det börjar sjuda. Ta kastrullen från plattan. Vispa äggvitorna och vaniljsockret tills det blir mjuka toppar i smeten. Det ska bli som en marängsmet som man kan vända upp och ner utan att det rinner ur någonting.
Häll i sockerlagen i marängsmeten och vispa hela tiden. Häll bara lite i taget och vispa någon minut efter varje gång. Total visptid ska bli ungefär 10 minuter.
Vispa tills marängen är kall och har bildat hårda toppar.






0 kommentarer:

Skicka en kommentar